“Ik ondervond hoe behulpzaam Jordaniërs zijn,       toen ik midden in de nacht zonder benzine viel”

“Ik ondervond hoe behulpzaam Jordaniërs zijn, toen ik midden in de nacht zonder benzine viel”

Deel dit artikel

Selectair-klant Ludo De Kesel heeft al ruim honderd reisbestemmingen op zijn naam staan. Op Australië en de Stille Zuidzee na, bezocht hij bijna alle klassiekers van Noord-, Midden- en Zuid Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Europa.

Ludo: “Vele rondreizen gebeurden zowel met huurauto's, private taxi, boot (van vlot en kano tot luxe cruiseschip, op rivieren, zeeën en oceanen), maar ook met luchtballon, helikopter en uiteraard de ontelbare noodzakelijke vliegtuig-vluchten.  Deze reizen waren tot voor de Euro-periode steeds individueel, nu dat wij wat ouder worden (meer lui misschien), deden wij er ook enkele begeleide rondreizen bij zoals Oost Anatolië, West-Canada tot Alaska, Peru, Argentinië, Vietnam en Cambodja.”

Over Jordanië

Wij hebben Jordanië bezocht in 2011.  Het was een individuele trip met vaste verblijfplaats omdat mijn echtgenote graag aan het strand vertoeft en ik graag op avontuur ga. Soms kan ik haar overtuigen mee te gaan, zoals tijdens deze reis, toen ik twee maal naar het schitterende Petra trok en door de woestijn van Laurence of Arabië.


 

Waarom Jordanië?

Jordanië boeide mij al van in mijn kindertijd. Het is een echte aanrader. Zelf met een huurauto op pad gaan is géén probleem (en dames, geen sluier nodig!).  De werkelijk gastronomische keuken in ons hotel (Kempinski), de goed onderhouden wegen, de behulpzame Jordaniërs en de overweldigende schoonheid langsheen de Koninklijke Weg en de Dode Zee met als hoogtepunten vooral dan Petra en Wadi Rum!

Een memorabel moment

Tijdens mijn eerste uitstapje naar Petra trok ik er al op uit om drie uur in de ochtend.  Ik hoopte tijdig (vóór 07:00 u) aan de ingang te staan om de toeristenmeute te vermijden. Maar... net voor ik Aqaba verliet zag ik het alarmlichtje van de brandstoftank knipperen: geen benzine meer!  Ik reed dan maar achter een bestelwagen aan, in het donker want er was in de buitenwijken geen straatverlichting. Ik deed hem stoppen en vroeg hem naar “petrol, gasoline,....” Ik wees naar mijn auto en maakte het handgebaar voor drinken.

Het werkte! De man deed mij teken hem te volgen. Kriskras door enkele straten tot bij een pikdonker gebouwtje aan de rand van de woestijn. De kerel kwam uit zijn bestelwagen en wekte een op een stoel slapende man... een pompbediende!  Hoera!  Ik bedankte de man (hij weigerde pertinent een fooi !) en trok verder de nacht in.

 

Eind goed, al goed

Maar ik was nu wel verdwaald.  Na een tweetal minuten zag ik een witte auto rijden. Ik reed er snel naartoe. Was het toch wel een politieauto, zeker? Ik ging ernaast rijden en deed hem teken om te stoppen. Met de nodige handgebaren maakte ik hem duidelijk dat ik naar Petra op zoek was. "Follow-follow" zei een van de agenten... en in minder dan vijf minuten wuifden ze mij uit richting Petra !

Over Petra

Petra is natuurlijk de 'must' bij een bezoek aan Jordanië. Elf uur had ik nodig voor het volledige traject langs alle bezienswaardigheden. En dat met slechts 20 minuten pauze voor een drankje in de vroege namiddag. Maar hoe groots was dit bezoek! Adembenemend ! 

Tips voor wie Petra wil bezoeken:

 • Doe de klimtrajecten van Petra te voet: Zelf deed ik de volledige drie klim-trajecten ; één ervan met een ezel. Maar als tip geef ik mee dat je die klim beter ook te voet doet. Want om die afdaling met een ezel te doen moet je ook een ezel zijn (sic)! Het was soms angstaanjagend. Ik moest helemaal rug op rug liggen bij de steilste stukken om niet voorover te vallen! 
 
 • Koop een 2-dagen ticket. De tweede dag is dan namelijk aan fel verminderde prijs. De dag nadien nam ik mijn vrouw mee voor een bezoek, op een 'menselijk' uur en voor een normale toeristen-rondgang, zowel wat de te bezoeken plekken zijn als de tijdsduur (4 à 5 uur).  Zo had ik toch 16 uur in dit Nabatees cultuur-historisch paradijs kunnen rondkijken.

Over Wadi Rum

Maak zeker eens een truck-tocht door deze woestijn, best van kort na de middag totdat de nacht is ingevallen. De tocht eindigt met een dromedaris-tochtje naar een Bedoeïendorp.  Principieel heeft mijn vrouw een hekel aan woestijnen, maar... van Wadi Rum is zij tijdens die tocht gaan houden.

Tips voor wie Wadi Rum wil bezoeken:

 • Ga niet alleen: Deze woestijn kan en mag je niet op jezelf verkennen, je zou sowieso verdwalen. Wij deden de trip met nog een Vlaams koppel.
 • Denk aan je comfort: Neem een kussentje mee voor onder de billen ofwel de rug tijdens de schokkende delen van de rit! 

Idee voor een daguitstap

Als je dan toch een huurauto hebt is het een hele belevenis om langsheen de Dode Zee noordwaarts te rijden en via Madaba dan terug te rijden over de 'Koninklijke Weg' waar een halte bij Karnak niet mag ontbreken.  Deze trip kan ook netjes binnen 1 dag worden afgewerkt.

Graag dezelfde reis als Ludo?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Ludo?
Wil je ook graag op avontuur in Jordanië?
Neem dan gerust contact met ons op.

 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Fly Away Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Sint Rochusstraat 92
1500 Halle